Mökkiläisten keski-ikä nousee – palveluntarve tuo työtä maaseudulle

Julkaistu

Mökillä olo ja etätyön tekeminen mökillä ovat vähentyneet parin viime vuoden aikana. Samalla mökin omistajien keski-ikä on noussut. Tämä käy ilmi Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAAL ry:n tekemästä laajasta tutkimuksesta, johon vastasi 1 133 mökkeilijää. Aikaisempi tutkimus tehtiin vuonna 2022, jolloin koronan vuoksi mökeillä vietettiin erityisen paljon aikaa.

Mökki mäenpäällä
Valtaosalle mökkeilijöistä mökki on etenkin rauhoittumisen paikka. Kuva: Henna-Kaisa Sivonen.

Mökin omistaneiden keski-ikä oli tutkimuksessa 66 vuotta (mediaani 68 vuotta). Vaikka ikää tulee lisää, ei mökeistä hevillä luovuta: Mökin myymistä harkitsee ikääntymisen vuoksi vain neljäsosa vastaajista. Yli 70 prosenttia ikääntyneistä vastaajista aikoo jättää mökin perinnöksi jälkipolville. 44 prosenttia on remontoinut mökkiä esteettömäksi ja vajaa 40 prosenttia on turvautunut esimerkiksi mökkitalkkareihin.

Ikääntyvät mökkiläiset tuovatkin mökkiseuduille palveluntarvetta ja siten töitä maaseudulle. Mökkeilijät käyttävät mielellään myös muita lähiseudun palveluita, etenkin ravintoloita, kahviloita, päivittäistavarakauppoja ja rautakauppoja.

Etätöitä tehdään mökeiltä aiempaa vähemmän

Valtaosalle mökkeilijöistä mökki on etenkin rauhoittumisen paikka. 84 prosenttia vastaajista ei ole edes harkinnut muuttavansa mökkiä pysyväksi asunnoksi, ja vain neljäsosa vastaajista on tehnyt etätöitä mökiltä. Etätyön tekeminen on vähentynyt edellisestä tutkimuksesta.

Tärkeintä mökillä on luonto sekä ympäristön puhtaus, veden läheisyys ja rauha. Isoa osaa mökkiympäristöjä uhkaa kuitenkin muutos, mikä tuo huolta mökin omistajille. Lähes viidesosa kyselyyn vastaajista ilmoittaa, että mökin ympäristöön on suunnitteilla häiriöitä esimerkiksi tuulivoimalan, kaivoksen tai murskaamon suunnitelmien myötä.

Jopa 60 prosenttia vastaajista voisi maksaa kuntaveroa myös mökkikuntaansa, mikäli se olisi mahdollista eikä nostaisi kokonaisveroastetta. Mökkikunnan hallintoon voisi osallistua jollakin tavalla 14 prosenttia mökkiläisistä. Jätevesiasetuksen määräykset ovat pääosin kunnossa mökeillä, käy ilmi tutkimuksesta.

Tiedon tarjoamisessa ei ole paikallislehtien voittanutta, sillä kolmasosa vastanneista saa parhaiten tietoa mökkipaikkakunnan asioista paikallislehdestä. Somesta parhaiten tietoa löytää 27 prosenttia ja kunnan tiedotteista 26 prosenttia.  Myös Vapaa-ajanasukasyhdistyksen tiedotus koetaan tärkeäksi.

Tutkimus tehtiin webropol-menetelmällä tammi-helmikuussa 2025.

VAAL jäsenkyselytutkimus 2025