Rakentaminen ja korjaukset

Kaava määrittelee, mitä ja minkä verran tontille saa rakentaa. Oman mökkikuntasi kaavoituksen voit tarkastaa rakennusvalvonnasta tai teknisestä toimesta. Rakennusjärjestys täydentää asemakaavaa ja toimii ohjeena kaavan ulkopuolisten alueiden toteuttamiseen. Rakennusjärjestykseen on hyvä tutustua, kun suunnittelet piharakennuksen, aidan tms. rakentamista.

Vuoden 2025 alusta alle 30 neliön rakentamiseen ei tarvita enää lupaa. Kaavamääräyksiä on kuitenkin noudatettava.

Vastuu rakennus- ja korjaushankkeiden onnistumisesta on kiinteistön omistajalla. Hänen on huolehdittava, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan säännösten, määräysten ja myönnetyn luvan mukaisesti. Lisäksi verottajalle on ilmoitettava tiedot rakennusurakoista ja -urakoitsijoista ja myös talkootyönä tehdyistä rakennustöistä (tällöin annetaan ainoastaan rakennuskohdetta koskevat tiedot sekä tieto siitä, ettei palkkoja tms. vastikkeita ole maksettu).

Mökki vaatii myös säännöllistä kunnossapitoa ja korjauksia. Erityisesti katosta kannattaa pitää hyvää huolta, jotta myrskyt ja lumikuormat eivät tuota ikäviä yllätyksiä. Kaikki huollon ja kunnossapidon kannalta oleelliset tiedot, tavoitteet ja ohjeet kannattaa koota huoltokirjaan, josta tehdyt remontit ja tulevat remonttitarpeet näkyvät yhdellä silmäyksellä.

Tutustu VAAL:n ja Omakotiliiton laatimaan esitteeseen rakentamislain uudistuksista.

Useimmiten vaadittu etäisyys rajasta on 4 m, jolloin pitää itse pyytää vapaamuotoinen lupa naapureilta, tämä dokumentti on säilytettävä. Mikäli tontilla on vesijättömaata, se tulee ottaa huomioon, koska myös vesiraja liittyy naapureihin.

Ennen rakentamista on selvitettävä kunnan rakennusjärjestyksestä, paljonko tontilla on rakennusoikeutta, ja muut tonttiin liittyvät tilanteet ja rasitteet. Rakennusoikeutta on aina oltava, ja myös pienrakennukset vievät rakennusoikeutta, mutta pienet katokset eivät.

Alueen kaava näyttää, mitkä etäisyydet alueella pätevät. Yleisimmät ovat sauna 15 m rannasta, mökki alle 100 m2 20 m rannasta, isot mökit eli yli 100 m2 30 m rannasta. Rakennusten turvaetäisyys toisistaan on yleisimmin 8 m, mutta kaava ja rakennuksen laatu voi vaikuttaa tähänkin. (Vrt vaikkapa savusauna).

Viitataan edelliseen vastaukseen, tulisijojen määrää ei ole uudessa laissa määritelty, mutta rakennusten etäisyys rannasta ja toisistaan on edelleen säädelty. Lisäksi kunnan rakennusjärjestys ja alueen kaava voivat vaikuttaa tontille rakennettaviin rakennuksiin.

Vakuutusten kanssa voi tulla ongelmia, mikäli rakennukset eivät ole turvaetäisyyksien päässä toisistaan ja sattuu tulipalo.

Viitataan edelliseen vastaukseen, tulisijojen määrää ei ole uudessa laissa määritelty, mutta rakennusten etäisyys rannasta ja toisistaan on edelleen säädelty. Lisäksi kunnan rakennusjärjestys ja alueen kaava voivat vaikuttaa tontille rakennettaviin rakennuksiin.

Vakuutusten kanssa voi tulla ongelmia, mikäli rakennukset eivät ole turvaetäisyyksien päässä toisistaan ja sattuu tulipalo.

Jos rakennetussa rakennuksessa, vaikka se olisi alle 30 m2, on täydellisesti varusteltu keittiö, ja esimerkiksi wc, ja muu vastaava asuinrakennukseen liitettävä varustelu, siitä tulee asuinrakennus, ja se vaatii rakentamisluvan. Tällöin rakennukselle edellytetään suunnittelijaa ja valvojaa, jolla on alaan riittävä koulutus. Jos kyseessä on ns. ”nukkuma-aitta”, ja siellä on vain jääkaappi ja irtonainen keittolevy, se ei ole mökki, ja se voidaan rakentaa ilman rakentamislupaa, mikäli se on alle 30 m2.

Aina kannattaa kysyä ja selvittää asioita, koska kuntien rakennusjärjestys ja alueen kaava vaikuttavat moneen asiaan. Kunta on myös se taho, joka antaa poikkeamisluvan, jos muuten suunniteltu rakentaminen ei onnistu. Useissa kunnissa on jo nyt vapaa karttapalvelu, mistä näkee kunkin tontin kaavamääräykset ja rakennusoikeiden, siitä on hyvä aloittaa. Isoimmista rakennuksista on oltava valmiina energiaselvitys, ja kaikista kohteista kiinteistön jätevesisuunnitelma, jos sitä satutaan kysymään.

Toimintakaava niille rakentajille, jotka rakentavat ilman rakentamislupaa:

Valmistele – Suunnittele – Selvitä kaava – Tutustu kunnan rakennusjärjestykseen  – Rakennusoikeus –  Naapurit – Toteuta – Ilmoita.